donderdag 23 mei 2013

What's a King without a Crown ho?
Burg 9 | Brugge

Waar ooit de pooltafel van de naburige Ierse Pub stond, is nu Burg 9 gevestigd, de jonge zaak van Kristof de Kroon en Silke Van Quathem. Hij in de keuken en zij in de zaal. Zo hoort het tegenwoordig in de jonge horecazaken die nieuw leven blazen in de Brugse binnenstad. En alsof er maar één interieurontwerper in de streek woont, is de inrichting ook hier zeer herkenbaar van Lieven Musschoot: een sobere, moderne aankleding met respect voor het authentieke kader. Dichter bij de kern van alles kan je moeilijk zitten. En dat beseffen ook chef Kristof en gastvrouw Silke die een jaar geleden de zoektocht aanvatten naar een pure keuken en een warme gastronomische ervaring. Daarvoor halen ze, dwars tegen de heersende trend in, het gesteven linnen uit de kast, wat de vlotte zaak een apart cachet geeft.

Bij een frisse Hendrick's gin als aperitief stelt de gastvrouw mij het menu voor. Ze brengt als knabbeltje een tapenade en grissinistokjes mee. Ik ga resoluut voor het driegangen lunchmenu (€33), maar vraag of ik het voorgerecht mag vervangen door een bereiding van de kaart waarop mijn oog is gevallen. Dat blijkt geen probleem te zijn, en dat is fijn.

Vooraf word ik getrakteerd op een garnaalkroketje, een knolseldersoepje en een merengue van rode biet met vulling van bloedworst. Kernachtiger had de chef zijn keuken niet kunnen introduceren: lokaal, productgericht, eenvoudig en inventief. Vooral de merengue is een statement en smaakt als een ode aan de überbeenhouwer met het weke hartje die op een boogscheut van hier onder het machtige Belfort de eeuwigheid staat in te turen.

In hetzelfde thema komt een royale portie perfect gegaarde risotto met selder op tafel, getooid met twee mooie stukjes gelakt buikspek en enkele plakjes truffel. Onder het buikspek ligt een eidooiertje verborgen dat de smeuïgheid van de risotto komt versterken. Alhoewel de zwarte truffel een mooie garnituur is, levert het geen gastronomische meerwaarde op in dit gerecht omdat het niet kan opboksen tegen de krachtige zout-zoete smaak van het buikspek. Ondertussen heb ik, zo vlak voor de lente, een Ramée laten aanrukken om de maaltijd te vergezellen. De lichte pepertoets van dit amberkleurig biertje combineert mooi met de gerechten.

Als hoofdgerecht krijg ik drie bereidingen van lam: rosé gebakken, als gehaktballetje en als kroketje 'tajine style'. Het vlees wordt begeleid door enkele structuren van wortel, fondant aardappeltjes en geitenkaas. Het subtiele spel tussen een gedoseerd gebruik van Oosterse specerijen en het zuurtje van de geitenkaas maken dit gerechtje spannend. De mange touts brengen wat kleur in het geheel maar de combinatie met wat vroege groene kruiden hadden dit gerecht helemaal àf kunnen maken.

Volledig in lijn met de optie voor het gesteven linnen geeft de gastvrouw een coup de torchon mét witte handschoen. Al bij al een vreemde ervaring in dit moderne kader.

Als dessert wordt een klassieker geserveerd: versgedraaid vanille-ijs, chocoladesaus en room. De vaste hand van chef De Kroon zorgde ervoor dat het ijs niet te zoet is en mooi aansluit bij de licht-bittere toets van de chocoladesaus. Mooi! Een ijskristalletje hier en daar niet te na gesproken.

Bij de thee komen nog wat zoetigheden zoals een madeleine, een cuberdon en een praline.

Dit was ontegensprekelijk een van de betere lunches die ik in Brugge (en daarbuiten) had: een eerlijke inventieve productkeuken met mooie porties aan tafel én correct geprijsd. Fris en zonder honger breng ik nog snel een bezoekje aan de keuken vooraleer ik me via de mooie bar weer naar buiten begeef. Zowel bij het binnenkomen als nu bij het buitengaan is die bar leeg, maar dat zal wel aan het middaguur gelegen hebben. Niettemin heeft deze bar, samen met het fantastische binnenterras heel wat potentieel als lokker voor het restaurant, en dat hebben Kristof en Silke ook begrepen. Na mijn bezoek introduceerden ze niet alleen een goedkopere lunchformule aan €23,50, een aantrekkelijk geprijsde marktmenu aan €35 voor het dineren een kaart met telkens vier voor-, hoofd- en nagerechten, ze serveren nu ook heel wat wijnen per glas en kleine gerechtjes zoals garnaalkroket (€7,50), paëlla (€9) en Marokkaanse gehaktballetjes (€6) in de bar.

Hiermee positioneert Burg 9 zich niet alleen in het hippere segment van de Brugse restaurants, het bewijst ook dat Kristof de Kroon en Silke Van Quathem als horeca-ondernemers flexibel inspelen op wat er leeft in de koning der kunststeden.

Keep it poppin' like hot grease, Crown!

[Edward Vanhoutte]

Datum bezoek: 10 maart 2013

Burg 9 – Kristof de Kroon | Burg 9 | 8000 Brugge | België | +32 50 33 35 99 | Lunch 12u.-14u. & Diner 19u.-21u.30. Gesloten op dinsdag. Zaterdagmiddag enkel op reservatie. | http://www.burg9.be | facebook: /burg9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten